När det kommer till lån och krediter är det viktigt för dig som konsument att vara medveten om dina rättigheter och skyldigheter. Idag tecknas allt fler lån online, så en viktig lagstiftning som reglerar dessa avtal är distansavtalslagen. I denna artikel kommer vi att utforska vad som gäller enligt denna lag när det handlar om lån. Vi kommer att titta närmare på när lagen om distansavtal gäller och inte gäller, vad den omfattar och hur den påverkar lån och krediter.

När gäller lagen om distansavtal?

Distansavtalslagen är tillämplig när ett avtal ingås mellan en näringsidkare och en konsument på distans, det vill säga utan att parterna träffas fysiskt. Oftast sker detta över telefon eller internet. Lagstiftningen är avsedd att skydda dig som konsument genom att ge dig möjlighet att ångra avtal som ingåtts på distans inom 14 dagar. Det ger dig som konsument en chans att se över ditt beslut och ångra dig om du inte är nöjd eller bara ångrar avtalet.

Vad omfattar distansavtal?

Distansavtalslagen omfattar olika typer av avtal, inklusive avtal om lån och krediter. När en konsument ingår ett avtal om ett lån på distans, till exempel via telefon eller internet, täcks detta av lagen. Konsumenten har rätt till tydlig och lättillgänglig information om avtalets villkor och kostnader innan avtalet ingås. och har rätt att ångra det inom 14 dagar. Informationen ska bland annat omfatta räntesatser, avgifter, återbetalningsvillkor och eventuella andra kostnader som kan vara förknippade med lånet.

När du ångrar ett lån finns det ett par saker som är viktiga att känna till:

  • Du måste betala tillbaka lånebeloppet
  • Du måste betala ränta på lånebeloppet
  • Du ska få tillbaka alla avgifter

Inom 30 dagar måste du ha betalat tillbaka hela lånebeloppet för att ångerrätten ska gälla. Ifall du inte kan betala tillbaka pengarna gäller inte ångerrätten.

Även om du inte har haft tillgång till de lånade pengarna under en längre period måste du betala ränta på den tid du haft pengarna. Tidpunkten då du slutar betala ränta är inte den dag då du skickar in en anmälan om att du har ångrat lånet utan den dag då du betalar tillbaka det.

Avgifter som uppläggningsavgift och andra avgifter ska betalas tillbaka till dig.

Gäller distansavtalslagen även för låneskydd?

Ja, distansavtalslagen gäller även för låneskydd eller försäkringar som kan erbjudas i samband med ett lån. Alla avtal som är direkt kopplade till lånet, exempelvis låneskydd, sägs upp i samband med att det huvudsakliga lånet ångras. Med andra ord behöver du inte ångra låneskyddet separat om du redan har använt din ångerrätt för lånet. Om du endast ångrar själva låneskyddet så skyddas det av distansavtalslagen, så till vida att avtalet tecknades på distans.

Jag band om min ränta, nu har jag ångrat mig. Har jag ångerrätt?

Enligt distansavtalslagen har konsumenter normalt sett ångerrätt vid avtal som ingåtts på distans. Med det sagt är det viktigt att nämna att ångerrätten inte gäller i alla situationer. För vissa typer av lån, som exempelvis lån med fast ränta och bolån, finns det ingen ångerrätt, även om de har tecknats på distans.

Om det är så att du inte längre vill ha bunden ränta måste du tyvärr betala ränteskillnadsersättning för den tid som är kvar av bindningstiden. Ränteskillnadsersättning är en kompensation som kan krävas av låntagaren av långivaren när ett låneavtal bryts i förtid, särskilt vid lån med bunden ränta. Detta kan inträffa om du väljer att byta från en låneform med fast ränta till en låneform med rörlig ränta eller om du väljer att lösa lånet innan den avtalade bindningsperioden har löpt ut. Ränteskillnadsersättningen syftar till att kompensera långivaren för den ekonomiska förlust som kan uppstå till följd av att räntevillkoren omförhandlas.

Är det någon skillnad på att ångra ett lån och en kredit?

När det kommer till ångerrätt finns det ingen skillnad mellan att ångra ett lån och att ångra en kredit. Distansavtalslagen gäller för båda fallen och ger konsumenten möjlighet att ångra avtalet inom 14 dagar efter att det ingåtts eller efter det att alla obligatoriska uppgifter om avtalet har mottagits. Det enda undantaget är det vi nämnde i stycket ovan, nämligen att ångerrätten inte gäller för bolån.

Vanliga frågor och svar om distansavtalslagen

Försvinner kreditupplysningen när man ångrar ett lån?
Vilka lån kan man ångra?
Kan jag ångra mitt lån om jag redan har spenderat pengarna?
Hur lång är ångerperioden enligt distansavtalslagen för lån och krediter?
Gäller distansavtalslagen för alla typer av låneavtal, oavsett belopp?
Finns det några kostnader eller avgifter för att utnyttja ångerrätten enligt distansavtalslagen?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.