Joar Tornedahl - 2024-09-18
I den här texten ska vi diskutera factoring, en finansieringsmetod som innebär att företag säljer sina kundfakturor till ett factoringbolag i utbyte mot att få betalt av factoringbolaget. Medan detta förr i tiden mest användes av nystartade bolag med stort behov av likviditet har det idag blivit ett etablerat alternativ till företagslån och checkkredit. Vi kommer nu att gå igenom hur factoring fungerar i praktiken, vilka scenarier där det kan vara en bra idé att använda sig av factoring, samt dela med oss av tips för att lyckas med factoring.
Det finns tre olika typer av factoring, som har olika fördelar beroende på ditt företags struktur, hur hög risk ditt företag är villig att ta när det kommer till sina fakturor och hur mycket kontroll du vill ha över betalningar.
Vid fakturaköp utan regress säljer företaget sina fakturor till ett factoringbolag, som tar över hela kreditrisken. Det innebär att det är factoringbolaget som bär ansvaret för förlusten om kunden inte betalar fakturan. Företaget får en stor del av fakturabeloppet direkt, ofta mellan 80–90%, och resterande belopp när fakturan är betald, minus factoringbolagets avgift.
I detta fall säljs fakturorna till ett factoringbolag, men företaget behåller ansvaret för betalningsrisken. Om kunden inte betalar inom en viss tidsram måste företaget köpa tillbaka fakturan eller täcka den uteblivna betalningen. Här får företaget pengar direkt, men tar på sig en högre risk jämfört med factoring utan regress, till en lägre factoringavgift.
Fakturabelåning innebär att företaget använder sina fakturor som säkerhet för att låna pengar från ett factoringbolag, snarare än att sälja dem. Företaget behåller ansvaret för att fakturorna betalas, och factoringbolaget tar ut ränta och avgifter för lånet. Detta ger flexibilitet, eftersom företaget får tillgång till kapital utan att behöva sälja sina fakturor, men risken för utebliven betalning ligger kvar hos företaget.
Nu när vi har gått in på vad factoring är kommer vi ta en närmare titt på hur det faktiskt fungerar, från det att tanken på factoring uppstår till det att företaget får pengar på kontot.
Frågan är då om factoring är något för ditt företag? För att exemplifiera detta kommer vi nu gå in på ett par olika scenarier där olika typer av factoring kan vara en bra idé.
När ett företag växer snabbt kan kassaflödesproblem uppstå eftersom det tar tid att få betalt för fakturor, medan löpande kostnader som löner och leverantörsfakturor måste betalas direkt. I sådana situationer kan factoring utan regress vara ett bra alternativ eftersom det ger företaget omedelbar tillgång till likvida medel utan att behöva oroa sig för om kunderna betalar i tid. Eftersom risken för obetalda fakturor övergår till factoringbolaget kan företaget helt fokusera på att hantera sin tillväxt.
Om ett företag har en stabil kundbas med lång betalningshistorik men fortfarande vill förbättra sitt kassaflöde kan fakturaköp med regress vara ett kostnadseffektivt alternativ. Företaget får snabb tillgång till likviditet men behåller risken om kunden inte betalar, vilket kan vara en acceptabel risk att ta om kunderna oftast betalar. På så vis kan företaget sänka factoringavgifterna och förbättra sina marginaler.
Om ett företag arbetar med kunder som har sämre betalningshistorik eller högre risk att inte betala sina fakturor kan factoring utan regress vara det bättre valet. Genom att överlåta kreditrisken till factoringbolaget skyddar sig företaget från förluster vid kunders obetalda fakturor. Detta är särskilt smart i branscher där det är vanligt med sena betalningar eller där kunderna är geografiskt spridda och svåra att hantera juridiskt vid uteblivna betalningar.
Företag som har starkt säsongsbundna intäkter kan använda fakturabelåning för att jämna ut kassaflödet under perioder med låg försäljning. Genom att använda sina fakturor som säkerhet för lån kan företaget täcka sina löpande utgifter utan att behöva sälja sina fakturor. Detta är särskilt användbart när företag förväntar sig att kunderna betalar i tid, och när likviditetsbehovet är tillfälligt.
För företag som har goda relationer med externa långivare och vill behålla kontrollen över sina fakturor kan fakturabelåning också vara ett passande val. Detta passar särskilt bra om företaget vill ha kvar möjligheten att få lån med fördelaktiga villkor och inte vill ge upp kontrollen över sina kundrelationer.
Förhoppningsvis har du nu bra koll på vad factoring är och när det är lämpligt att använda sig av factoring. Innan du sätter igång tänkte vi först dela med oss av ett par tips som du kan ha med dig när du ska välja factoringbolag, så att du väljer en leverantör som passar dig.
Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.
- Expert
Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.