Kontrollera vad som gäller för amorteringskravet
Har du idag ett bolån som tecknats före 1:a juni 2016 omfattas inte detta av
Däremot har flera banker valt att lån som flyttas till dem ska omfattas av reglerna kring amorteringskravet alternativt att egna amorteringsregler ska följas. En flytt av ett bolån som tidigare inte haft amorteringskrav kan alltså innebära att detta krav aktiveras. Bankerna har däremot olika regler kring detta.
I det fall du har ett bolån utan amorteringskrav, och belåningsgraden är över 50%, är det därmed en rekommendation att kontrollera vilka regler som den nya banken har. Kanske är det inte värt att flytta lånet om amorteringskravet därmed skulle aktiveras.
Kontrollera att du får lån först
Att bli kund hos en bank och ha deras vardagstjänster med exempelvis lönekonto och kort är mycket enkelt och de allra flesta godkänns som kunder. Däremot är det inte säkert att alla banker beviljar bolån på det belopp du vill låna (dvs samma belopp som du har bolån på idag hos din bank).
Funderar du på att byta bank är därför första steget att undersöka om du kan få bolån hos den nya banken. I det fall de beviljar bolånet kan resterande banktjänster flyttas. Detta förutsatt att önskan finns att ha hela ekonomin i samma bank.
Bunden ränta kan skapa ränteskillnadsersättning
Om du önskar flytta ett bolån med bunden räntan kan nuvarande bank ta ut ränteskillnadsersättning. Storleken på ränteskillnadsersättningen beror bland annat på när lånet tecknades, hur långt det är kvar på löptiden samt räntenivå. Fråga banken hur mycket det skulle kosta att lösa lånen i förtid innan du går vidare med processen att byta bank.
Många gånger är det inte lönsamt att flytta ett bolån med bunden ränta för att få lägre ränta hos en annan bank. Detta på grund av denna ersättning.
Eventuellt bolåneskydd försvinner
Om du har ett bolåneskydd hos nuvarande bank, och vill fortsätta ha detta skydd, måste det tecknas hos den nya banken. Det kan därmed innebära att en ny hälsodeklaration behöver skickas in. Kom ihåg att det inte är alla banker som erbjuder bolåneskydd och att villkoren kan vara olika.
Har du kvar den låga räntan efter ett år?
Orsaken till att du vill flytta bolånet är troligtvis att du får bättre ränta hos den nya banken. Men kom ihåg att kontrollera att den rabatt som ges mot listräntan även fortlöper efter ett år. En del banker låter rabatten försvinna efter denna tid och låntagaren måste själv kontakta banken för att återigen få ränterabatt. Ges inte ränterabatt kanske det är dags att flytta bolånet igen till en bank som erbjuder bättre räntevillkor.