Simon Klaesson - 2021-10-25
För att pressa ner räntan och lånekostnaden är det allra viktigaste att jämföra flera långivare. Teckna aldrig ett lån utan att först ha jämfört flera olika alternativ. Men det finns även annat att tänka på:
Låna aldrig större summa än du behöver. Det är en gyllene regel – som har ett undantag. När du skickar in en ansökan till en låneförmedlare (bästa sättet att jämföra många långivare) så ansök aldrig om 17 000 – 18 000 kr. I detta fall är det betydligt bättre att ansöka om 20 000 kr.
Orsaken är att långivare med de lägre räntenivåerna generellt inte lånar ut mindre än 20 000 kr. Du kommer alltså få betydligt bättre ränta om du lånar över denna gräns.
Lånar du ”lite för mycket” kan du alltid återbetala denna del vid första inbetalningen.
Det är mycket vanligt att långivare erbjuder dig att ha medlåntagare. I detta fall är ni två som är lika ansvariga för lånet vilket skapar en bättre säkerhet mot banken att lånet verkligen blir återbetalt. Med en bättre säkerhet följer även lägre ränta och möjlighet att låna större belopp.
Det viktigaste är att jämföra långivare – gärna många. Det kommer skilja mycket stora summor per år mellan det bästa och sämsta låneförslaget.
Enklaste sättet att jämföra är att använda låneförmedlare. Vår jämförelse av låneförmedlare visar även att det finns en fördel att skicka ansökan till två låneförmedlare. Detta eftersom de har något olika samarbetande långivare.
Gör en ansökan hos den bank där du har lönekonto och sparande idag. Ställ deras effektiva ränta mot jämförelsen som genomfördes av låneförmedlaren.
När du fått in förslag från flera långivare behöver dessa ställas mot varandra för att bästa alternativet ska kunna väljas. Om alla låneförslag är på samma belopp och samma återbetalningstid så är förslaget med lägst effektiv ränta bäst.
Många är noga med att jämföra många långivare när lånet ska tecknas men glömmer sedan att se över sin lånesituation löpande. Se över dina lån och krediter en gång per år!
När du ansöker om ett lån så sätter långivaren räntan utifrån din kreditvärdighet. Även om den förbättras över tid så kvarstår ändå räntenivån på nivån du fick från början. Du kan alltså sänka räntan på dina lån en gång per år med lite tur.
”Jämför din nuvarande effektiva ränta mot vad du kan få hos ett par andra långivare”
Kolla upp när du fick betalningsanmärkningen och när därmed denna kommer att försvinna. En betalningsanmärkning ligger i regel kvar i tre år. Under dessa tre år kommer du bli erbjuder betydligt sämre lånevillkor än om du inte hade anmärkning. Kommer anmärkningen att försvinna inom kort? Vänta till dess och teckna lånet då.
Är det lång tid kvar till att anmärkningen löper ut? Teckna lånet nu men dagen efter att anmärkningen löpt ut är det viktigt att du gör ny lånejämförelse. Nu kommer du bli erbjuden betydligt lägre ränta och därmed kan du flytta lånet till en långivare med bättre villkor.
”Teckna ett nytt lån när anmärkningen löpt ut”
Det är generellt bättre att ha ett enda lån mot att ha flera småkrediter, delbetalningar och kreditkortsskulder. Kanske har du en mindre kreditkortsskuld, några tusenlappar i ett privatlån samt ett par delbetalningar. Då är det bästa alternativet ett samlingslån.
Räkna ut hur stor totalsumma du är skyldig de olika lån- och kreditgivarna. Ansök sedan om denna summa via en låneförmedlare (för att snabbt jämföra flera långivare). Använd pengarna för att lösa de mindre lånen och krediterna. I vissa fall hjälper till och med långivaren till med detta.
Nu kommer du ha ett lite större lån istället för många små. Generellt får man lägre ränta på större lån så till stor sannolikhet har du nu förbättrat din lånesituation avsevärt. Dessutom blir det bara en enda låneavi att hålla koll på vilket ger lättare överblick över din lånesituation.
”Ett samlingslån är ett privatlån som löser samtliga andra lån/krediter/skulder”
Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.
- Innehållsansvarig
Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.