Vi på Lånen har tidigare skrivit om ett förslag till en lagändring i Konsumentkreditlagen som syftar till att skydda konsumenter från oskäligt höga räntor och avgifter på sina lån. Regeringen föreslog bland annat betydande förändringar när det kommer till räntetak på konsumentkrediter. Förslaget innebar ett sänkt räntetak från 40 till 20 procentenheter över referensräntan som skulle gälla alla konsumentkrediter med undantag för bostadskrediter. Här kan du läsa mer om lagrådsremissen Förstärkt konsumentskydd mot riskfylld kreditgivning.

Den 27 november kom beslut i frågan. Civilutskottets betänkande var att bifalla propositionen och Riksdagens kammare gick på den linjen. Förändringarna i konsumentkreditlagen börjar gälla 1 mars 2025.

Detta innebär de nya reglerna

  • Sänkt och utvidgat ränte- och kostnadstak

Krediträntan eller dröjsmålsräntan för inte överstiga den gällande referensräntan med ett tillägg av 20 procentenheter. Tidigare var motsvarande siffra 40 procentenheter. Detta ska gälla samtliga krediter utom bostadskrediter.

Det nya räntetaket förväntas leda till en mer begränsad utlåning till ekonomiskt utsatta låntagare, samtidigt som kreditgivarna fortsatt ges utrymme att prissätta krediter utifrån sina risker och låntagarens kreditvärdighet.

  • Skärpta regler om kostnadstak

Regeringen föreslår att kostnadstaket ska förbli oförändrat. Detta innebär att kreditkostnaderna högst får motsvara det lånade beloppet, eller för kontokrediter det belopp som konsumenten utnyttjat vid varje enskilt tillfälle.

Ändringen syftar istället till ett utvidgat tillämpningsområde. Kostnadstaket ska inte bara gälla högkostnadskrediter utan inkludera alla krediter enligt lagen. Undantag görs för bostadskrediter, kontokrediter som avser kreditköp samt kreditköp där kreditbeloppet är mindre än två procent av prisbasbeloppet.

  • Begränsad möjlighet att förlänga löptiden för en kredit

För att stärka konsumentskyddet ska reglerna om begränsningar i möjligheten att förlänga en kredits löptid utvidgas till att omfatta fler typer av krediter än högkostnadskrediter. Dessa regler ska gälla samtliga krediter enligt konsumentkreditlagen förutom bostadskrediter.

  • Upplysning vid marknadsföring av kreditavtal

Regeringen föreslår att kravet på näringsidkare att ge särskild information vid marknadsföring av krediter ska gälla för samtliga kreditavtal som omfattas av konsumentkreditlagen och inte bara högkostnadskrediter, bortsett från bostadskrediter och räntefria krediter.

  • Definitionen av begreppet högkostnadskredit slopas

Regler som idag enbart gäller för högkostnadskrediter kommer att få ett bredare tillämpningsområde, och termen högkostnadskredit kan därmed tas bort. Definitionen av högkostnadskredit i 2 § konsumentkreditlagen är överflödig och kan därmed slopas i lagen.

Notera att kreditavtal som tecknas innan de nya bestämmelserna börjar tillämpas följer de äldre reglerna.

Vad är målet med lagändringarna?

De nya bestämmelserna i konsumentkreditlagen har som mål att stävja oansvarig utlåning och förhindra att människor hamnar i ekonomiska svårigheter genom lån som överstiger deras återbetalningsförmåga.

Kan det komma fler lagändringar på området?

Ja, utskottet föreslår även ett tillkännagivande till regeringen baserat på flera motioner. Enligt utskottet behöver regeringen ta fram de åtgärder som krävs för att etablera ett system för ett register över skuld- och kreditinformation. Det är med andra ord ökad sannolikhet för ett nationellt skuldregister i framtiden och vi lär få anledning att återkomma till detta framöver.

Läs Civilutskottets betänkande i sin helhet

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.