Joar Tornedahl - 2024-12-03
Att ta ett bolån är ett av de största ekonomiska besluten du kan fatta, oavsett om det är första gången eller om det har gått flera år sedan du senast var i samma situation. Det är en process som innebär stora summor pengar, och det kommer påverka din privatekonomi under en lång tid framöver. För många kan det kännas överväldigande med alla regler, räntor och villkor.
Just därför är det viktigt att känna till vanliga misstag som många gör när de tar ett bolån. Ifall du kan undvika dessa misstag kan du spara både pengar och oro, samtidigt som du lägger en stabil grund för din ekonomi. Oavsett om det handlar om att jämföra räntor, förstå lånevillkor eller hantera din budget finns det enkla sätt att undvika de vanligaste fällorna och fatta bättre beslut.
Ett av de vanligaste misstagen när man tar ett bolån är att inte jämföra räntor och villkor mellan olika banker. Många nöjer sig med det första erbjudandet de får, kanske för att de blir så glada att deras ansökan blev beviljad och för att de har sett fram emot det under lång tid, men det sättet att agera kan bli en dyr affär i längden. Ränteskillnader, bindningstider och avgifter kan variera kraftigt mellan långivare, och att inte ta sig tid att jämföra kan innebära att du betalar tusentals kronor mer än nödvändigt varje år – och kanske även i månaden.
För att underlätta jämförelsen kan du använda jämförelsesajter eller låneförmedlare. Jämförelsesajter ger dig en överblick över olika bankers räntor och villkor och du hittar ofta artiklar och recensioner där, men du måste själv ansöka hos varje bank. Låneförmedlare å andra sidan sköter ansökningarna åt dig och samlar erbjudanden från flera långivare på en och samma gång. Det sparar tid och kan öka chanserna att hitta ett riktigt bra erbjudande. En bra långivare för bolån utmärker sig genom transparenta villkor, konkurrenskraftiga räntor och en god kundservice som hjälper dig förstå vad som gäller både nu och i framtiden.
Ett annat vanligt misstag är att inte förhandla om räntan eller byta bank när det gäller bolån. Många accepterar bankens första erbjudande utan att inse att det nästan alltid finns utrymme för förhandling, oavsett om det gäller ditt första bolån eller ett nytt bolån vid bostadsbyte.
Ett effektivt sätt att förhandla är att använda din totala affär med banken som ett förhandlingskort. Många banker erbjuder ränterabatt om du samlar dina konton, kreditkort eller sparande hos dem. Du kan också undersöka om banken erbjuder särskilda rabatter för exempelvis miljövänliga bostäder eller för yngre låntagare.
Dessutom kan du påverka räntan genom att välja rörlig ränta beroende på marknadsläget. I en period med låga räntor kan en rörlig ränta bli billigare än en bunden, men det kräver att du är beredd på eventuella förändringar. Genom att vara väl förberedd och våga förhandla kan du minska dina lånekostnader avsevärt. Och glöm inte – det skadar aldrig att fråga banken ifall du på något sätt kan påverka räntan.
Ett allvarligt misstag vid bolån är att låna mer än vad din ekonomi faktiskt klarar av. Det kan vara lockande att maximera låneutrymmet för att få drömboendet, men en för hög skuldsättning – eller överbelåning – kan leda till stora problem om räntorna stiger eller din inkomst oväntat minskar. En hög belåningsgrad gör dig sårbar och kan skapa en ohållbar ekonomisk situation där det blir svårt att hantera både boendekostnader och övriga utgifter.
Ett vanligt problem är att budgeten inte alltid stämmer med verkligheten när du väl flyttar in. På Hemnet och i bankens kalkyler inkluderas ofta bara de stora kostnaderna, som amortering och ränta, medan vissa fasta eller rörliga utgifter, som driftkostnader, renoveringar eller samfällighetsavgifter kan underskattas eller saknas helt. Det är därför viktigt att räkna med marginaler i din budget och att inte låna till det maxbelopp som banken erbjuder. En mer realistisk låneansökan ger trygghet, även om det kanske innebär att du får nöjer dig med snäppet under drömboendet, eller att du justerar dina förväntningar.
Att inte ha en buffert för oförutsedda utgifter är ett vanligt misstag som kan göra dig sårbar när problem uppstår. När du köper en bostad dyker det nästan alltid upp oväntade kostnader, som att en diskmaskin går sönder eller att en akut reparation behövs. Utan sparade pengar blir det svårt att hantera sådana situationer, vilket kan leda till att du måste ta dyra konsumtionslån.
För att undvika detta är det viktigt att inte låna för mycket. Om du håller dina lånekostnader på en rimlig nivå kan du se till att det alltid finns utrymme i din budget för att spara till en buffert. En bra tumregel är att ha minst två till tre månaders boendekostnader sparade, så att du alltid har en ekonomisk trygghet om något oväntat skulle hända. Det ger dig inte bara stabilitet utan också en större frihet att hantera framtida utmaningar utan stress.
Ett vanligt misstag när man tar bolån är att inte läsa det finstilta i avtalet. Många fokuserar bara på räntan, men missar avgifter som uppläggningsavgifter, aviavgifter och andra dolda kostnader. Dessa kan snabbt öka den totala lånekostnaden och göra lånet dyrare än du förväntat dig. Att inte ha koll på dessa utgifter kan skapa ekonomisk stress, särskilt om marginalerna i din budget redan är små.
Utöver själva lånekostnaden är det viktigt att komma ihåg andra boenderelaterade kostnader. Driftkostnader, försäkringar, underhåll och sophämtning är exempel på utgifter som måste tas med i beräkningen. Även om lånekostnaden ofta är den största posten, kan dessa "små" utgifter tillsammans bli betydande och påverka din totala ekonomi. Läs noggrant alla villkor och gör en realistisk kalkyl för boendets totala kostnad så undviker du tråkiga överraskningar.
Att ta ett bolån är ett stort ekonomiskt beslut som kräver noggrann planering för att undvika vanliga misstag som kan leda till onödiga kostnader eller ekonomiska problem. Kortfattat kan tipsen destilleras till att alltid läsa det finstilta, göra en generös budget/kalkyl med utrymme, och att välja långivare/bank med omsorg.
Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.
- Expert
Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.