Du som företagare kommer förmodligen någon gång hamna i en situation där du behöver finansiering. Kanske växer företaget snabbt, kanske är det stora utgifter som måste betalas innan pengarna från kunderna kommer in på kontot eller så har en maskin akut gått sönder och behöver ersättas.

Det finns olika sätt att finansiera ett företag på. Vad som är bäst för ditt företag kan variera beroende på varför du behöver finansiering, och hur företagets ekonomiska situation ser ut. I denna artikel ger vi dig tips på hur du väljer bästa möjliga finansiering för just ditt företag.

Så här kan du finansiera ditt företag

Det här är de vanligaste sätten att finansiera sitt företag.

Egna medel 

Att gå in med egna privata pengar i företaget är något de flesta företagare gör. Faktum är att du inte kan starta ett aktiebolag utan att ha minst 25 000 kronor att lägga in som aktiekapital, och många lägger betydligt mer än det. Pengarna du går in med (efter de första 25 000 i aktiekapital) kan antingen bokföras som eget kapital eller som ett lån från dig själv till företaget.

Fördelen med att finansiera företaget med egna medel är att du slipper dyra räntekostnader och krav på en viss kreditvärdighet. Nackdelen är förstås att det för många är en ändlig resurs, vilket sätter gränser för hur den kan användas.

Banklån och företagslån

Banklån eller företagslån är en vanlig källa till kapital. Idag finns ett stort utbud av lån, även för små företag. Nackdelen är att du oftast måste gå i personlig borgen och att räntan kan vara ganska hög. Fördelen med ett formellt företagslån är att du slipper blanda in privata pengar och att det jämfört med många andra finansieringsformer går enkelt att ansöka. Företagslån är också tillgängliga för alla bolagsformer, branscher och tillväxtfaser, även om  låneutbudet för precis nystartade företag är begränsat.

Factoring

Sker din försäljning i huvudsak på faktura kan factoring, eller fakturabelåning, vara ett bra alternativ. Det finns olika typer av factoring där du antingen belånar dina fakturor eller säljer dem till ett factoringbolag dit dina kunder sedan betalar. På så sätt får du in pengar från försäljningen direkt samtidigt som du kan erbjuda rimliga kredittider till dina kunder.

Du kan vanligtvis välja om du vill stå på kreditrisken (det vill säga förlora pengar om en kund inte betalar) eller om factoringbolaget ska göra det. Factoring är ett smidigt sätt att förbättra likviditeten på som även kan underlätta din administration. Nackdelen är att kostnaden är ganska hög.

Crowdfunding

Crowdfunding innebär precis som namnet antyder att en folkmassa finansierar något, till exempel ett företag. Exakt hur det går till ser olika ut – på vissa crowdfundingsidor efterfrågas donationer, på andra betalar kunderna i förtid för att få en produkt som ännu inte tillverkats (som en bok eller en film) och hos ytterligare andra fungerar det mer som ett vanligt företagslån där du genomgår en kreditprövning och betalar en ränta som går tillbaka till investerarna.

Fördelen med crowdfunding är att det kan vara en väg till finansiering för ett nystartat företag med en unik produkt som traditionella långivare betraktar som för riskfylld. Nackdelen är att finansieringsformen är relativt ovanlig och att det därför kan vara svårt att få ihop finansiärer.

Riskkapital

Ett företag som är nystartat eller befinner sig i en tillväxtfas, och som bedöms ha stor potential, kan söka riskkapital. Riskkapital är just kapital som investeras till hög risk av professionella investerare och kapitalbolag. Riskkapitalisten kräver ingen ränta utan blir i stället aktieägare i företaget. Det betyder att den får del av framtida vinster och också inflytande i bolaget. Detta kan vara en nackdel då det betyder minskat inflytande för dig själv och höga krav på resultat och rapportering.

Samtidigt kan riskkapitalistens kontakter och kunnande hjälpa dig. Finansiärer tenderar också att "springa efter varandra", och har du fått pengar av en riskkapitalist kan det locka till sig andra investerare.

Affärsänglar

En form av riskkapital är affärsänglar. Med detta begrepp avses privatpersoner som är intresserade av att investera både pengar och kunskap i nystartade företag som har en idé som de tror på. Affärsänglarna kliver precis som riskkapitalisterna in som ägare i bolaget och kan ofta bidra med både kunskap och kontakter. Nackdelen är samma som för övrigt riskkapital – du får mindre bestämmanderätt över ditt eget företag.

Affärsänglar kan vara svåra att hitta med nätverk där du kan pitcha din idé går att hitta om du googlar. För att få kapital från en affärsängel krävs ofta att företaget är nystartat och har en unik idé.

Bidrag och offentlig finansiering

I Sverige finns ett fåtal möjligheter att få statlig finansiering till sitt företag. Det vanligaste är det så kallade Starta eget-bidraget som du kan få av Arbetsförmedlingen om du är arbetssökande när du startar företaget. Bidraget ger dig motsvarande A-kassa under sex månader medan du bygger upp verksamheten.

Om du har en funktionsnedsättning har du också möjlighet att ansöka om bidrag till uppstartskostnaderna för ett företag från Arbetsförmedligen. Tillväxtverket har också en del riktade stöd, till exempel för att främja grön omställning eller företagande i glesbygden. Det finns även bidrag från EU som svenska företag inom vissa sektorer kan söka.

Lån från släkt och vänner

En del företagare väljer att låna från släkt och vänner när de egna sparpengarna är slut. Detta kan framstå som ett attraktivt alternativ då du i så fall slipper de höga räntor som många långivare tar ut av företag med låg kreditvärdighet. Nackdelen är att du sätter dina nära relationer på spel – det uppstår lätt konflikter och jobbiga situationer om det går dåligt med företaget och du inte kan betala lånet.

Om du ändå väljer att låna från närstående personer är det mycket viktigt att ordentliga avtal skrivs och att du erbjuder personen som lånar ut en rimlig ränta, alternativt en andel i företaget.

Stipendium

Ett fåtal stipendier finns tillgängliga för företagare, framförallt inom kultursektorn eller inom vetenskaplig forskning. 

Hur väljer man rätt finansiering till sitt företag?

Vilken typ av finansiering som passar bäst beror på företagets verksamhet, behov, tillväxtfas och riskprofil.

Generellt gäller detta:

Är ditt företag ett aktiebolag som är nytt eller i en tillväxtfas, har en unik affärsidé och verkar inom en innovativ bransch som exempelvis tech? I så fall har du chans att få riskkapital från ett investeringsbolag eller en affärsängel. Denna typ av finansiering är långsiktigt och flexibel så länge företaget genererar tillväxt.

Är ditt företags verksamhet av mer traditionell art, och verkar inom till exempel restaurang, bygg eller konsultverksamhet? I så fall passar traditionell finansiering som företagslån eller factoring bäst. Dessa alternativ funkar för de flesta sorters finansieringsbehov och finns tillgängliga för alla bolagsformer.

Naturligtvis går det bra att kombinera olika former av finansiering och de flesta företagare har åtminstone inledningsvis en hög grad av egna medel samtidigt som de kanske har ett banklån eller kapital från en affärsängel.

Bra saker att tänka på när du ska finansiera ett nytt företag

Är ditt företag helt nystartat är finansiering en utmaning. Detta då nystartade bolag har högst risk vilket gör att många traditionella långivare drar öronen åt sig. Samtidigt kan det vara mycket krävande att försöka få kapital från riskkapitalister eller affärsänglar. Försök att börja smått och få igång försäljningen så snabbt som möjligt. Kassaflödet – att pengar kommer in på kontot – är ofta det viktigaste långivare tittar på när de bedömer nya företag. 

Du bör också ha en hel del sparpengar om du planerar att starta företag. Ett alternativ om du själv har god kreditvärdighet kan också vara att ta ett privatlån som du sedan lånar vidare till företaget. Tänk dock på att detta innebär en stor risk – går företaget dåligt måste du fortfarande betala tillbaka lånet.

Sammanfattning

Det finns en rad olika finansieringsmöjligheter för företag ute på marknaden. Vad som passar bäst beror lite på vilken typ av företag du har och vilken fas det befinner sig i. Företagslån är generellt den mest tillgängliga finansieringsformen (förutom dina egna sparpengar) men kan vara ganska dyr. Riskkapital, crowdfunding och bidrag kan vara mer fördelaktigt men är mindre tillgängligt och kräver ofta att du läggar arbete på att göra ansökningar, affärsplaner och presentationer.

Vanliga frågor och svar

Vilka risker bör jag vara medveten om när jag tar in externa investerare?
Vilka är de vanligaste sätten att finansiera ett företag?
När är det lämpligt att använda riskkapital eller affärsänglar?
Vilka är fördelarna med crowdfunding?
Vad påverkar möjligheten att få lån?
Vilka risker är förknippade med att ta lån för att finansiera tillväxt?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.