Så genomförde vi undersökningen

Undersökningen genomfördes genom att vi skickade ut ett frågeformulär till våra besökare av Lånen.se. I frågeformuläret fick de som valde att delta i undersökningen betygsätta ett större antal långivare utifrån hur pålitliga de ansågs vara. Totalt fick deltagarna betygsätta fjorton kreditgivare.

Kreditgivarna i undersökningen är endast aktiva inom segmentet högkostnadskrediter, det vill säga snabblån och kontokrediter. Valet föll på detta segment då det inte är helt ovanligt att långivare som erbjuder denna typ av lån förknippas med oschyssta lånevillkor och låg transparens.

Kreditgivarna i undersökningen valdes ut helt på måfå och har inte haft någon som helst inverkan på resultatet av undersökningen.

Snabbfakta om undersökningen

  • Totalt skickades undersökningen ut till 2600 personer, varav 450 valde att delta
  • Alla deltagare mottot samma undersökning.
  • Alla deltagare var med i utlottningen av presentkort.
  • Inga anställda på Lånen.se deltog i undersökningen.
  • Inga kreditgivare var på förhand medvetna om undersökningen eller har på något sätt haft en påverkan på det slutgiltiga resultatet.

Lär dig mer om deltagarna

De inledande frågorna i undersökningen berörde ämnen så som ålder, kön samt huruvida man någon gång ansökt om ett lån utan säkerhet eller ej.

Könsfördelningen bland de som deltog i undersökningen.

Majoriteten av deltagarna har tecknat lån utan säkerhet

En övervägande majoritet, hela 84,6% av deltagarna i undersökningen har någon gång tecknat ett lån utan säkerhet.

Antal deltagare i procent som någon gång tecknat ett lån utan säkerhet.

Den genomsnittliga åldern på deltagarna i undersökningen var 53 år.

Bra att veta

Med kreditgivare menas den långivare eller bank som ger ut ett lån eller kredit till låntagaren. Det finns alltså inga skillnader mellan en långivare och en kreditgivare, båda är korrekta benämningar på en bank eller företag med licens för att ge ut konsumentkrediter.

Resultat

Nedan följer de resultat som framkom i undersökningen som genomfördes. Även om vissa långivare sticker ut och har ett mycket högre pålitlighetsbetyg än övriga aktörer så är det ändå överlag relativt jämnt mellan de kreditgivare som betygsatts.

Det som också sticker ut är att vissa kreditgivare fick ett mycket lågt pålitlighetsbetyg i undersökningen.

Den betygsskala som använder för att betygsätta kreditgivarna såg ut som följande:

  • Vet ej - 0
  • Stämmer inte alls - 1
  • Stämmer inte så väl - 2
  • Stämmer ganska väl - 3
  • Stämmer mycket väl - 4

Betygsskalan var identisk för alla kreditgivare och det gick endast välja ett alternativ för varje kreditgivare.

Genomsnittligt betyg för hur pålitliga kreditgivarna anses vara

Genomsnittligt betyg för hur pålitliga kreditgivarna anses vara.

Loanstep och Ferratum fick högst betyg

Loanstep var den kreditgivare som fick absolut högst pålitlighetsbetyg med ett genomsnitt på 2.86. Ferratum hamnade på en klar andraplats med ett genomsnittligt pålitlighetsbetyg om 2.79.

Flera kreditgivare med samma pålitlighetsbetyg

På en delad tredjeplats ser vi Brixo, Fairlo och Viaconto med ett pålitlighetsbetyg om 2.65. Intressant här är att ingen av dessa kreditgivare har några större marknadsföringskampanjer.

När vi undersökte hur pålitliga kreditgivare anses vara 2023 så var det relativt tydligt att de kreditgivare som marknadsför sig och lyckats göra ett namn för sig på marknaden också är de med i regel högst pålitlighetsbetyg.

Smspengar och Daypay anses vara mest opålitliga

Smspengar och Daypay är de två kreditgivare som fick absolut lägst pålitlighetsbetyg i undersökningen tätt följt av Lumify.

Inga av dessa kreditgivare bedriver någon marknadsföring i större utsträckning vilket kan vara förklaringen bakom det mycket låga pålitlighetsbetyget.

En annan förklaring kan också vara att de helt enkelt inte syns tillräckligt mycket i sökresultaten på Google då långivare söker efter exempelvis snabblån eller kontokrediter.

Northmill står för det största tappet

I föregående års pålitlighetsundersökning så ansågs Northmill Bank vara en av de mest pålitliga långivarna med ett snittbetyg på 3.3. I år landar de endast på ett snittbetyg om 2.52.

Lägre snittbetyg överlag

Jämfört med föregående års undersökning där vi såg flera kreditgivare med ett snittbetyg på över 3.0 så når inga långivare upp till detta i årets undersökning. Vad som ligger bakom detta är dock svårt att spekulera i.

Lånen.se lägger inget värde i långivarnas slutgiltiga pålitlighetsbetyg och är inte heller något som kommer påverka hur vi rangordnar dessa i våra listor. Undersökningen ämnar endast ta reda på vad våra besökare tycker.

Vår slutsats

Precis som vid föregående års undersökning om kreditgivares pålitlighetsbetyg så landar vi i att marknadsföring och att "göra ett namn för sig" är extremt viktigt. Syns man inte som kreditgivare så kan man inte heller bygga en relation med sina kunder och på så sätt bygga ett varumärke som inger tillit.

Likt vid föregående års undersökning så är det i mångt och mycket samma varumärken som anses som mest pålitliga. Det får antas att dessa fortsatt är starka varumärken på marknaden och de mindre kreditgivarna som inte lägger resurser på marknadsföring har svårt att göra ett namn för sig och bygga ett varumärke som svenska långivare känner till och litar på.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.