Den svenska räntelagen

I Sverige regleras räntor och dröjsmålsränta genom den svenska räntelagen. Denna lagstiftning är av stor betydelse för både långivare och låntagare och syftar till att skapa en balanserad och rättvis ram för hanteringen av räntor och försenade betalningar. I denna artikel kommer vi att utforska vad räntelagen innebär, hur hög ränta som är tillåten, och vad dröjsmålsränta innebär i detalj.

Vad är räntelagen?

Räntelagen (1975:635), även kallad räntelagen 6, är en svensk lag som reglerar villkoren för räntor på finansiella avtal. Lagen gäller för olika typer av avtal, såsom lån, krediter, kontoöverföringar och köp på avbetalning. Syftet med räntelagen är att skydda konsumenter och säkerställa att räntor och avgifter är skäliga och inte utgör en oskälig ekonomisk börda.

Högsta tillåtna ränta

Enligt räntelagen 6 finns det ett tak för hur hög ränta som får tas ut på finansiella avtal. Detta tak bestäms genom referensräntan som fastställs av Riksbanken. Referensräntan är den ränta som Riksbanken sätter för att styra penningpolitiken och den kan ändras över tid. För närvarande ligger referensräntan på 0%.

Det är även genom “räntelagen 6” som det regleras att en ränta på finansiella avtal inte får överstiga 40 procentenheter plus referensräntan. Det innebär att den högsta tillåtna räntan för närvarande skulle vara 0 + 40 procentenheter. Detta tak syftar till att förhindra oskäligt höga räntor och skydda konsumenter från överdrivna kostnader. Om du exempelvis tittar på vad snabblångivare erbjuder märker du att de alltid ligger nära detta räntetak.

Hur kommer det sig att vissa långivare har en högre ränta än räntetaket?

Nominell ränta är den ränta som uttrycks som en årlig procentuell sats och inte tar hänsyn till andra kostnader och avgifter som kan vara förknippade med lånet. Effektiv ränta å andra sidan inkluderar även andra kostnader, som uppläggningsavgifter och administrationsavgifter, och ger en mer komplett bild av de faktiska kostnaderna för ett lån. 

När du väl ser att en bank eller långivare erbjuder lån med en ränta som överstiger räntetaket, då är det med största sannolikhet den effektiva räntan du kollar på. I dagsläget är alla långivare och banker vi recenserar här på Lånen kontrollerade av Finansinspektionen. Detta innebär om en bank skulle ge ut lån med vad som är högre än det räntelagen anger, då kommer Finansinspektionen att agera.

Den effektiva räntan är särskilt viktig vid jämförelse av olika låneerbjudanden, eftersom den tar hänsyn till alla kostnader och ger en mer realistisk bild av den totala kostnaden för ett lån. Därför kan två lån med samma nominella ränta ha olika effektiva räntor, om det finns andra avgifter och kostnader kopplade till lånen.

Dröjsmålsränta

Dröjsmålsränta är den ränta som kan tas ut när betalning inte sker i tid enligt avtalet. Om en låntagare eller kreditgivare inte betalar i tid, kan den andra parten ha rätt att ta ut dröjsmålsränta. Dröjsmålsräntan är avsedd att kompensera för den försening i betalningen som har inträffat.

Enligt räntelagen är dröjsmålsräntan normalt satt till åtta procentenheter plus aktuell referensränta. Vid beräkning av dröjsmålsränta tillämpas en särskild formel. Räntan kan dock inte vara lägre än sju procentenheter plus referensräntan. Detta innebär att dröjsmålsräntan för närvarande skulle vara minst 0 + 7 procentenheter.

Det är viktigt att notera att dröjsmålsräntan endast kan tas ut om det finns en försening i betalningen enligt avtalet. Långivaren eller kreditgivaren måste vanligtvis ge låntagaren en påminnelse om betalningsförseningen och en skälig tid att betala, innan dröjsmålsräntan kan tas ut.

Vid beräkning av dröjsmålsränta tillämpas en komplex formel. Den vanligaste metoden är att räntan beräknas per dag baserat på det belopp som är försenat. Formeln tar hänsyn till referensräntan och det faktiska antalet dagar som betalningen är försenad.

Det är också viktigt att notera att räntelagen innehåller vissa undantag och specialregler för olika typer av avtal. Till exempel kan det finnas specifika bestämmelser för bolån, kreditkort och andra typer av lån. Det är viktigt för både långivare och låntagare att vara medvetna om dessa regler och följa dem noggrant.

Vanliga frågor om räntelagen

Är dröjsmålsränta och påminnelseavgift samma sak?
Måste man skicka påminnelse innan dröjsmålsränta?
Är räntelagen tvingande?
Hur förkortas räntelagen?
Hur mycket är räntan enligt räntelagen?
Vad är en räntefaktura?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.