Låna till solceller

Solceller har blivit allt mer populära, inte minst i takt med att fler och fler blir medvetna om vikten av att minska sin klimatpåverkan, men även på grund av stigande elpriser. Solceller är ett smart sätt att producera egen el och därmed minska sin elförbrukning och kostnaderna för den. Solceller kan vara en stor investering, och för att göra det mer tillgängligt finns det idag möjlighet att ta ett solcellslån.

Vad kostar ett solcellslån?

Innan man bestämmer sig för att ta ett solcellslån, är det viktigt att ha en uppfattning om vad kostnaden för solcellerna faktiskt är. Priset på solceller varierar beroende på faktorer som storlek och effekt, men i genomsnitt kostar det mellan 70 000-100 000 kronor för en installation som täcker en genomsnittlig familjs elförbrukning.

Vad kostar då ett solcellslån per månad?

 Det är svårt att ge en exakt siffra då det beror på lånets storlek, räntan och löptiden. Nedan kan du se kostnadsexempel om hur mycket ett solcellslån som är på 100 000 kr och upplagt på 10 år kommer att kosta dig varje månad:

  • 5,40% ränta på ett lån på 100 000 kr i 10 år blir en månadskostnad på ca 1 078 kr.
  • 10% ränta på ett lån på 100 000 kr i 10 år blir en månadskostnad på ca 1 467 kr.
  • 20% ränta på ett lån på 100 000 kr i 10 år blir en månadskostnad på ca 1 941 kr.

Förmånligare ränta

Storbankerna brukar erbjuda förmånliga räntor för solcellslån. Detta beror på att solceller är en miljövänlig investering och bankerna vill gärna uppmuntra till sådana investeringar, som kallas för gröna lån. Nedan är en lista över storbanker som erbjuder solcellslån och vilken ränta de erbjuder:

  • Swedbank: Ränta från 5,15%
  • Handelsbanken: Ränta från 4,65%
  • Nordea: Ränta från 5,40%
  • SEB: Ränta från 4,60%

Då det rör sig om lån på större belopp kan det vara svårt att få detta lån beviljat. Det kan därför vara lämpligt att använda sig av en låneförmedlare. En låneförmedlare kan hjälpa dig att hitta rätt lån och öka dina chanser att få ett solcellslån beviljat.

"Om du redan har ett bolån hos en av dessa banker kan du baka in solcellslånet i ditt bolån. På så sätt kan du få en ränterabatt på ditt lån. Kolla med din bank för att se vad de erbjuder!"

Grönt skatteavdrag

Grönt skatteavdrag är ett avdrag på skatten som du kan få för att investera i miljövänliga lösningar som solceller. För att kunna få grönt skatteavdrag måste du ha ett godkänt installationsintyg från en behörig installatör och det är möjligt att få avdraget för både privatbostäder och företag.

Avdraget innebär att du kan få tillbaka upp till 15% av kostnaden för investeringen i solceller, med en maximal summa på 50 000 kronor per år och person. Det innebär att om du exempelvis har investerat 100 000 kronor i solceller så kan du få tillbaka 15 000 kronor på din skatt.

Grönt skatteavdrag är en förmånlig möjlighet för den som vill investera i solceller och bidrar till att främja övergången till ett mer hållbart samhälle. Det kan dock vara viktigt att tänka på att avdraget bara gäller för själva solcellerna, och inte för kostnaderna för installationen eller eventuella lån du tagit för att finansiera investeringen.

Solcellslån eller höja bolånet? 

När du ska ta ett lån till solceller kan du välja mellan ett vanligt privatlån eller att höja ditt befintliga bolån. Båda alternativen har sina för- och nackdelar, så det är viktigt att göra en noggrann utvärdering innan du bestämmer dig.

Fördelen med att ta ett solcellslån är att du kan använda det gröna skatteavdraget och ränteavdraget för att sänka kostnaderna. Att höja ditt befintliga bolån kan vara en bra idé om du vill ha lägre ränta och har tillräckligt med utrymme i ditt bolån. Detta alternativ kan också vara enklare att få beviljat om du redan har ett befintligt bolån och en stabil inkomst.

Nackdelen med solcellslån är att räntan för detta lånet vanligtvis är högre än för ett bolån, även om räntorna för solcellslån är förmånliga. Dessutom kan det vara svårt att få ett stort solcellslån utan god kreditvärdighet eller hög inkomst.

En annan nackdel om du väljer att baka in ditt solcellslånet i ditt bolån är du förlänger löptiden på ditt bolån. Dessutom kan du inte använda det gröna skatteavdraget på samma sätt som om lånet till solcellerna hade varit fristående från bolånet.

Vanliga frågor och svar när man ska låna till solceller

Är solcellslån avdragsgillt?
Hur stort lån behövs när du ska köpa solceller?
Vilken ränta har solcellslån?
Är det lönsamt att låna till solceller?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.