Vi på Lånen var nyfikna på om storstadsbor eller småstadsbor tar mest snabblån. Går det att dra några slutsatser kring svenskarnas bostadsort och deras inställning till snabblån, eller är det jämt fördelat över landet? När vi kollade närmare på saken visade det sig att nästan dubbelt så många storstadsbor hade tagit ett snabblån under det senaste året jämfört med småstadsbor. Häng med när vi djupdyker i hur utbrett snabblån är bland i storstäder och mindre orter i Sverige.

Så här gjordes undersökningen

Vi på Lånen valde att skicka ut en undersökning tillsammans med Raketech Group för att djupdyka i hur svenskarnas lånevanor skiljer sig utifrån ett antal olika faktorer, exempelvis bostadsort, utbildning och ekonomiska kunskaper. I undersökningen tillfrågades totalt 15 614 personer och av dessa valde 4 480 personer att delta.

Av dessa valdes 1 000 personer ut. Kriteriet för att bli utvald var att man tecknat ett privatlån eller handlat på avbetalning det senaste året. Notera att bolån inte räknades in som en kvalificerad lånetyp för att delta i undersökningen. 

Så fick vi fram resultatet

I undersökningen fick deltagarna svara på frågan:

Har du tagit ett lån eller köpt något på avbetalning de senaste 12 månaderna?

Vi valde att kolla närmare på gruppen som svarade:

Ja, ett vardagslån för mindre utgifter/SMS-lån/snabblån

Deltagarna fick även ange:

I vilken typ av stad eller ort är du bosatt?

  • Stockholm, Göteborg, Malmö
  • Annan större stad med över 100 000 invånare
  • Stad med 10 000 - 100 000 invånare
  • Ort med mindre än än 10 000 invånare

Så här blev utfallet

Snabblån jämförelse storstad småstad

Nästan dubbelt så många tar snabblån i Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med småstadsbor

Som vi kan utläsa från diagrammet så tar invånarna i Stockholm, Göteborg och Malmö nästan dubbelt så många (82,9 % fler) snabblån jämfört med invånare i orter med mindre än 10 000 invånare. För att vara mer exakt så angav 7,81 % av de som bor i någon av Sveriges tre största städer att de tagit ett snabblån under de 12 senaste månaderna, medan motsvarande siffra för invånarna i orter med under 10 000 invånare var 4,27 %.

Kollar vi närmare på övriga alternativ så angav 5,47 % de som bor i en "Annan större stad med över 100 000 invånare" att de tagit snabblån, medan 5,96 % av invånarna i "Stad med 10 000 - 100 000 invånare" angav att de tagit snabblån det senaste året. Det är med andra ord relativt jämt fördelat mellan dessa kategorier.

Potentiella orsaker till resultatet

I undersökningen var storstadsborna överrepresenterade när det kommer till snabblån. Men vad kan det bero på? Här följer några anledningar till att det ser ut som det gör.

  • Högre levnadskostnader

Levnadskostnaderna i Stockholm, Göteborg och Malmö är för det mesta avsevärt högre jämfört med mindre städer. Det gäller inte minst boendekostnaderna. Ett bolån med dess ränte- och amorteringsbetalningar är en stor del av budgetposten för många storstadsbor varje månad. Om man har hyresrätt är hyran generellt sett dyrare i storstäderna än i mindre städer.

Sedan kan livsmedel, transportkostnader och sociala aktiviteter snabbt äta upp resterande del av budgeten. För personer som kämpar med att få ekonomin att gå ihop är det därför inte helt ovanligt att behöva vända sig till snabblån för att täcka oväntade utgifter som inte är var budgeterade.

  • En dyrare livsstil

Den konsumtionsorienterade kulturen som finns i storstäder innebär att många strävar efter att hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna och delta i olika sociala aktiviteter. För vissa personer kan detta bli en ekonomisk utmaning, särskilt när inkomsten inte matchar utgifterna som följer med livsstilen. Som en följd av detta kan ett lån bli en lösning för att finansiera en livsstil som annars är svår att upprätthålla.

  • Mer nöjen som lockar

I storstäder finns ett överflöd av sociala och kulturella aktiviteter som lockar till att konsumtion. Restauranger och kaféer, konserter och en ständig exponering av shoppingmöjligheter kan göra det svårt att avstå från att spendera pengar. Många väljer att flytta till storstäder av just dessa anledningar, men för personer som inte har de ekonomiska resurserna kan snabblån framstå som en enkel lösning för att ta del av alla nöjen. Särskilt om ens umgängeskrets kan unna sig det.

  • Många unga väljer att flytta till storstaden

Storstäder lockar unga människor, inte bara på grund av utbildningsmöjligheter utan också för den spännande atmosfären och för att skaffa sig nya bekantskaper. För unga personer och studenter som flyttar dit innebär det i många fall att leva med begränsade ekonomiska resurser, där inkomsterna från studiemedel eller deltidsjobb inte täcker de höga kostnaderna storstaden medför. Detta kan skapa ett behov av kortsiktiga ekonomiska lösningar.

  • Mindre utrymme för att spara pengar

Med tanke på de höga fasta kostnaderna i storstäderna kan det bli svårt att lägga undan pengar i ett buffertsparande. För dem som redan lever med små marginaler kan varje oväntad kostnad, som ett besök på bilverkstaden, bli en stor ekonomisk belastning. Avsaknaden av en ekonomisk buffert kan tvinga personer att täcka kostnaden som kommit upp med exempelvis ett snabblån.

Slutsats

Undersökningen visar att nästan dubbelt så många invånare i Stockholm, Göteborg och Malmö hade tagit snabblån det senaste året jämfört med invånare i orter med under 10 000 personer. Det kan bero på högre levnadskostnader, ett större utbud av nöjen och shopping och att det kan vara svårare att bygga upp en ekonomisk buffert i storstäderna när man har höga kostnader varje månad. Detta kan leda till en ökad efterfrågan på snabblån.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.