Har du en unik affärsidé som du tror kan göra dig till mångmiljonär? Är du trött på att jobba i fyrkantiga organisationer och tror att du skulle må mycket bättre om du var din egen chef? I så fall kan starta eget vara något för dig. Oavsett av vilken anledning du vill starta företag, och i vilken bransch du vill verka i är det en hel del som du måste ta itu med under uppstarten.

I denna artikel går vi igenom vad som krävs för att starta företag, och guidar dig igenom processen som du behöver gå igenom för att komma i gång.

Välj rätt bolagsform

När du bestämt dig för att starta företag och har affärsidén någorlunda klart för dig är det dags att bestämma vilken typ av bolag du ska välja. För att göra detta behöver du tänka igenom hur du ska driva företaget. Kommer du sköta företaget på heltid direkt eller kommer du till en början också jobba parallellt? Har du någon affärspartner eller kommer du driva företaget själv? Hur är dina kunskaper när det kommer till exempelvis ekonomi? 

Här kommer en kort beskrivning av de vanligaste bolagsformerna:

  • Aktiebolag: Aktiebolag (AB) är den vanligaste bolagsformen och kan ägas av en eller flera aktieägare. Aktiebolagets ekonomi är helt skild från ägaren (eller ägarnas) vilket innebär mindre risk för att din personliga ekonomi drabbas om företaget går dåligt. Ur skattesynpunkt kan aktiebolag också vara fördelaktigt då du har större möjlighet att göra olika avdrag och kan välja om du vill ta ut pengar ur bolaget i form av lön eller utdelning.  Nackdelen med AB är att det ställs högre krav vad gäller ekonomi och administration vilket gör att det är mer tidskrävande, både att starta upp och att driva. Det är också dyrare att registrera ett AB och  du måste dessutom ha 25 000 kronor i aktiekapital.
  • Enskild firma: Ett vanligt sätt att börja med företagande är i en enskild firma (EF). I en enskild firma hänger företagets ekonomi ihop med din privata, vilket innebär att du är personligt betalningsansvarig för företagets åtaganden. Du kan inte heller vara anställd i din enskilda firma vilket kan vara en nackdel skattemässigt. Fördelen med EF är att det är låga krav på exempelvis bokslut vilket gör det enkelt att sköta administrationen. Att bilda en EF är också helt gratis. 
  • Handelsbolag och Kommanditbolag: Om ni är två som ska driva företag tillsammans är Handelsbolag (HB) ett alternativ. Ett HB fungerar som en enskild firma fast ni är två eller fler som driver den och är betalningsansvariga. Ett kommanditbolag påminner om ett HB men endast en person, komplementären, är obegränsat ansvarig för betalningar medan den andra delägaren, kommanditen, endast är ansvarig för sin andel i bolaget.

Generellt kan man säga att om du har tänkt driva företag på heltid, har grundläggande kunskaper om ekonomi och är säker på att du kommer driva företaget åtminstone ett par år, så är AB att rekommendera. Ska du däremot driva en väldigt liten verksamhet är EF bäst. Många entreprenörer startar med en enskild firma, för att sedan ombilda till ett AB när verksamheten fått fart. 

Gör en budget och en plan för finansiering

Innan du drar igång ditt företag bör du ha en budget, både för företagets ekonomi den första tiden och för din egen. Hur mycket pengar som behövs i företaget beror helt på vilken typ av verksamhet du ska starta. När det gäller din egen ekonomi bör du räkna med att det tar minst sex månader innan du kan betala ut en ordentlig lön från företaget. Har du inte ett annat jobb parallellt med företaget bör du således ha ett rejält sparkapital.

Vi på Lånen har gjort en guide över hur du skapar en budget i fem steg.

Bidrag och lån för nya företagare 

Att få ett företagslån för att dra igång en helt ny verksamhet är svårt – nya företag ses som de mest riskfyllda och få långivare är villiga att gå in. Undantaget här är om du ska ta över en befintlig verksamhet.

Som alternativ till företagslån kan du pröva följande alternativ:

  • Leasing: Att långtidshyra till exempel maskiner och fordon istället för att köpa är ett sätt att förbättra likviditeten som ofta finns tillgängligt även för nya företag.
  • Privatlån: Har du en hög kreditvärdighet kan ett privatlån som du sedan lånar ut till företaget vara ett alternativ. Kom dock ihåg att du står själv på lånet och måste betala oavsett hur det går med företaget.
  • Investerare: Om du har en unik affärsidé och ett företag med stor tillväxtpotential kan riskkapital vara en möjlig finansiering. Du säljer då en andel i företaget till investeraren som hoppas kunna sälja denna när bolaget växt.
  • Fler sätt att finansera sitt nya företag på: Vi har satt ihop en egen guide som djupdyker i olika sätt att finansera sitt företag på. Där går vi bland annat igenom finansiering med egna medel, banklån, factoring, crowdfunding och olika bidrag du kan söka.

Statlig hjälp till nya företagare

Staten erbjuder viss hjälp till nya företagare. Om du är arbetslös kan du få ett så kallat starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen som ger dig en månadsinkomst medan du startar upp till bolag. Och har du en bra affärsidé och är funktionsnedsatt kan du vara berättigad till uppstartsstöd som kan hjälpa dig täcka vissa kostnader i samband med uppstarten. Statliga Almi erbjuder både lån och riskkapital till nya företagare.

Registrera ditt företag

När du valt bolagsform och gjort en ekonomisk plan är det dags att skrida till verket och registrera ditt företag. Denna process är helt digital och sker på Verksamt.se där du loggar in med BankID. För att starta företag måste du vara över 18 år, alternativt över 16 med målsmans tillstånd. Registreringsprocessen ser lite olika ut för olika bolagsformer men innehåller följande steg:

Välj räkenskapsår och ange första affärshändelse

Datumet för den första affärshändelsen är det datum då du första gången såld något eller köpt in något till företaget. Detta kan ske innan du registrerar företaget och har det ännu inte inträffat får du uppskatta ett datum då den kommer ske. Datumet för den första affärshändelsen blir starten på räkenskapsåret, det vill säga den redovisningsperiod företaget kommer att ha. Det vanligaste är att ha kalenderåret som räkenskapsår men du kan också välja andra datum. 

Eftersom du förmodligen inte startat företaget den 1/1 eller något annat lämpligt datum kommer det första räkenskapsåret bli längre eller kortare än ett vanligt år. Om du till exempel startar företaget den 1/9 kan du välja om du vill ha ett första år på fyra månader och avsluta det 31/12 samma år, eller om du vill ha ett på 16 månader och avsluta 31/12 året efter. Det första räkenskapsåret kan dock inte vara längre än 18 månader.

Ansök om F-skatt

Som anställd har du något som heter A-skatt vilket innebär att din arbetsgivare drar av skatt från din lön och betalar in till Skatteverket. Som företagare ska du istället ansöka om F-skatt, antingen som person (om du har en EF) eller för företagets räkning. Om du kommer att vara anställd i ett annat företag samtidigt som du har en enskild firma ska du välja FA-skatt. Registreringen för F-skatt sker på Skatteverkets hemsida.

Registrera dig som arbetsgivare

Om du ska ha anställda i företaget måste du registrera dig som arbetsgivare och rapportera arbetsgivaravgifter varje månad (även de månader du inte betalar ut lön). Har du en enskild firma kan du inte vara anställd i den utan du behöver bara registrera dig som arbetsgivare om du anställer ytterligare personer. Har du däremot AB eller HB är det ofta fördelaktigt att anställa sig själv. Är du osäker på om du kommer ha anställda eller inte kan du börja utan att vara registrerad som arbetsgivare och ändra detta vid ett senare tillfälle.

Registrera dig för moms

Om ditt företag kommer omsätta mer än 80 000 per år så måste du registrera dig för moms. Detta innebär att du också måste lägga på moms på alla varor eller tjänster som du säljer och att du på motsvarande sätt får dra av moms på sådant du köper in. Den totala summan (inbetald moms från dina kunder minus utbetald moms till dina leverantörer) ska du betala in till Skatteverket. I samband med registreringen väljer du hur ofta du vill rapportera och betala in moms – månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Är din omsättning mer än 1 miljon per år får du dock inte välja årsvis.

Registrera ditt företagsnamn

Om du startar en enskild firma kommer den automatiskt att få ditt namn som företagsnamn. Du kan också välja att registrera ett annat företagsnamn för 1900 kronor. Om du ska starta ett HB eller AB måste du välja ett företagsnamn, och det måste dessutom vara unikt. Att ändra företagsnamn kostar pengar, så tänk igenom namnet ordentligt innan du bestämmer dig.

Välj typ av verksamhet och SNI-kod

I samband med registreringen måste du också ange vilken typ av verksamhet som ditt företag ska bedriva. Detta görs genom en femsiffrig kod som kallas SNI-kod. På SCBs hemsida finns alla SNI-koder listade och du kan söka fram de som bäst passar ditt företag. Du får välja en eller flera SNI-koder. I samband med detta ska du också uppskatta din omsättning och hur den fördelar sig mellan de olika verksamhetsgrenarna. Om du registrerar ett aktiebolag behöver du också skriva en verksamhetsbeskrivning där du i fritext berättar om vad företaget ska göra.

Preliminär inkomstdeklaration 

Som företagare betalar du en preliminär skatt varje månad. I slutet av året när du deklarerar summeras den inbetalda preliminärskatten ihop och jämförs med den faktiska bolagsskatten. Har du betalat för mycket får du tillbaka överskottet. För att Skatteverket ska kunna bestämma hur mycket preliminärskatt du ska betala måste du göra en preliminär inkomstdeklaration där du uppskattar intäkter och kostnader. Detta kan vara svårt för ett helt nytt företag. Ifall du märker att du betalar för mycket eller för lite skatt är det dock enkelt att göra en ny deklaration vid ett senare tillfälle. 

Granska och signera med bankID

När allt är klart granskar du dina uppgifter och signerar med BankID. Det kan sedan ta upp till sex veckor för Skatteverket och Bolagsverket att granska uppgifterna och godkänna företaget. Ibland kan de också återkomma med frågor och kompletteringar. Under tiden du väntar kan du sätta igång med verksamheten.

Betala eventuella avgifter

För att företagets registrering ska godkännas krävs också att du betalar in de avgifter som tillkommer. Betalningsuppgifter finns på Verksamt.se. 

Steg som tillkommer om du startar aktiebolag

Välj styrelse och firmatecknare

Ett aktiebolag måste ledas av en styrelse som innehåller minst en ledamot och en suppleant. Det är lämpligt att du som startat företaget är ledamot. Suppleanten är mindre viktig och många småföretagare väljer en familjemedlem. Är ni fler som äger en betydande del av bolaget bör alla sitta i styrelsen.

I samband med att du utser styrelse sak du också utse firmatecknare, det vill säga vem eller vilka som kan ingå avtal för företagets räkning och till exempel hantera företagets bankkonto. Det vanliga är att företagets ledamöter är firmatecknare.

Bolagsordning, stiftelseurkund och aktieteckning

Bakom dessa krångliga ord döljer sig en ganska enkel process där mycket information redan är färdigifylld på Verksamt.se. Bolagsordningen är ett dokument som bland annat fastslår hur många styrelsemedlemmar företaget ska ha, hur stort aktiekapitalet är (vanligen 25 000) och om företaget behöver ha revisor (behövs ej för små företag).

Stiftelseurkunden slår fast hur många aktier som finns och vad de kostar. För ett aktiebolag med 25 000 i aktiekapital föreslås ha 500 aktier á 50 kronor. Alla aktieägare till företaget måste slutligen noteras i ett register. 

Bankintyg

Du måste också kunna bevisa att ägarna har de 25 000 kronorna som krävs för företagets aktiekapital. För att göra detta måste du skapa ett bankkonto för företaget och sätta in pengarna. Man kan tycka att en skärmdump eller ett kontoutdrag från detta konto borde räcka som bevis men tyvärr är det inte så enkelt.

Du måste beställa något som kallas för bankintyg vilket bankerna såklart tar rejält betalt för. Processen är dock enkel och ofta skickar banken bankintyget direkt till Bolagsverket. Beställer du bankens företagspaket kan bankintyget ofta ingå.

Anmäl verklig huvudman

En verklig huvudman är den eller de som har den faktiska kontrollen över ett företag. Det finns en rad komplicerade regler för vem som är verklig huvudman i ett aktiebolag. För att förenkla kan man säga att alla som kontrollerar minst 25 procent av rösterna i bolaget, vilket vanligtvis är samma sak som att äga minst 25 procent av bolaget, är verkliga huvudmän. Att anmäla verklig huvudman sker via Bolagsverkets hemsida och kostar 250 kronor.

Kostnader för att starta företag 

Kostnaden för att registrera företaget varierar per bolagsform:

  • Enskild firma: 0 kronor utan företagsnamn, 1200 kronor med registrerat företagsnamn.
  • Handels eller kommanditbolag: 1200 kronor inklusive företagsnamn.
  • Aktiebolag: 1900 kronor inklusive företagsnamn plus 250 kronor för att registrera verklig huvudman. Du behöver också ett bankintyg som kostar minst 1000 kronor. Hos många banker kan du få det gratis om du samtidigt skaffar bankens företagspaket. Du måste också ha ett aktiekapital på 25 000 kronor. Dessa pengar kan du dock sedan använda i verksamheten.

Observera att kostnaderna för att registrera företaget inte kan tas upp i företagets bokföring utan måste betalas av dig som privatperson.

Råd och stöd när du ska starta företag

Det finns många som erbjuder råd och stöd till nya företagare, både inom offentlig och privat regi. Många kommuner har Nyföretagarcentrum där du kan få hjälp gratis, och är du arbetssökande kan du också få hjälp från Arbetsförmedlingen. På Verksamts sida för Hitta rådgivning och finansiering kan du hitta mängder av aktörer inom det mesta som har med stöd till småföretagande att göra.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.