Att långivare använder sig av ränta som en kostnad för lånet är givetvis inte konstigt. Utöver räntan finns dock en hel del andra avgifter som långivarna använder sig av. I den här artikeln får du veta vilka dessa är.

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift är en avgift långivaren debiterar för att handlägga din låneansökan och betala ut pengarna till dig. Avgiften är vanligtvis mellan 300-2000 kr.

Obs! Håll ögonen öppna om du lånar små summor. Är uppläggningsavgiften hög spelar det ingen roll om du får en låg nominell ränta – den effektiva räntan kan bli mycket hög till följd av den dyra uppläggningsavgiften.

Aviavgift (administrativ avgift)

Aviavgift (eller administrativ avgift) är en månadskostnad som långivaren debiterar av olika skäl, men vanligast är att kostnaden avser att täcka kostnaden för att skicka en skriftlig betalningsavi till dig. Om du väljer att betala mot e-faktura slipper du aviavgiften hos många långivare.

Förlängningsavgift

Förlängningsavgift behöver du betala hos vissa långivare (särskilt snabblån) om du behöver mer tid på dig att betala tillbaka lånet. Avgiften är inte särskilt vanlig, men där den förekommer är den mellan 100-300 kr.

Påminnelseavgift

Om du glömmer att betala i tid tillkommer en avgift när långivaren skickar ut en betalningspåminnelse till dig. Påminnelseavgiften får enligt lag vara högst 60 kr.

Dröjsmålsränta

30 dagar efter förfallen faktura har långivaren rätt att ta ut dröjsmålsränta. Dröjsmålsräntan ligger i nuläget på referensräntan + 8%.

Förseningsavgift

Efter ett lite längre dröjsmål med betalning kan du bli tvungen att betala en förseningsavgift. Avgiften brukar vara mellan 100-250 kr och debiteras alltså utöver påminnelseavgiften.

Inkassoavgift

Om det dröjer ännu längre med betalningen tar långivaren hjälp av ett inkassobolag för att driva in skulden. Då får du ett (ibland relativt hotfullt) brev från inkassobolaget tillsammans med en inkassoavgift som enligt lag får vara högst 180 kr.

Om du fortfarande inte betalar när inkassobolaget hör av sig lämnas fordran över till Kronofogden. Då tillkommer ytterligare en kostnad på 300 kr.

Diskussion

Användarkommentarer

  • Maria 2022-12-07
    Får man ta ut en särskild avgift för att betala ut bank lånen ...summan 1.650
    För att få pengarna inom 15.minuter
  • Mats 2022-06-08
    Hur funkar det med avgifter för bank. Jag lånar pengar till min bostad och får ränteavdrag på 30% på den räntan jag betalar. Betalar banken in någon skatt till staten för inkomst av ränteinbetalningar från mig.?
  • Malisa 2020-08-31
    Enligt KO är förseningsavgifter inte lagliga enligt Konsumentkreditlagen

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.